Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

29/1/2016
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ : ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΟΣΑ

  -  Να λύσετε τα παρακάτω προβλήματα με τρεις τρόπους :


1)  Μια  κυρία  έχει  καλεσμένους  για  τη  γιορτή  της  και  θέλει  να  τους  κεράσει  ένα  γλυκό.  Υπολογίζει  πως,  αν  οι  καλεσμένοι  είναι  20,  τότε  η  μερίδα  του  καθενός  θα  ζυγίζει  240  γραμμάρια.  Αν   καλέσει  ακόμη   5  άτομα,  πόσο  θα  ζυγίζει  η  μερίδα  του  κάθε  καλεσμένου;


2)  Ένας  γεωργός  βγάζει  από  ένα  χωράφι με εμβαδό  150 τετραγωνικά μέτρα    450  κιλά  καρότα.  Πόσα  κιλά  καρότα   θα  βγάλει  συνολικά  από  3  χωράφια  ίδιας  απόδοσης,  που  το  καθένα  έχει  εμβαδό  120  τετραγωνικά μέτρα ;

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

28/2/2016
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ : ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΜΙΚΡΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ"

    'Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα παιδιά της έκτης και πέμπτης τάξης θα έχουν την ευκαιρία να ελέγξουν τις γνώσεις τους  στο μάθημα των Μαθηματικών, στον πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργανώνει το περιοδικό "Μικρός Ευκλείδης", με γενικό τίτλο "Παιχνίδι και Μαθηματικά". 
    Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαρτίου και , αν θέλετε, μπορείτε να βρείτε τα θέματα και τις απαντήσεις των προηγούμενων ετών εδώ.
    Όπως θα διαπιστώσετε τα θέματα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολα και προέρχονται από αντικείμενα που έχετε διδαχτεί σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού. Αν, βλέποντας τις ασκήσεις, έχετε οποιαδήποτε απορία, θα τη συζητήσουμε στην τάξη.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

27/2/2016
ΑΡΧΕΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

     Αν για οποιονδήποτε λόγο θέλετε να δείτε τα φύλλα εργασίας που έχετε πάρει από την αρχή της χρονιάς είτε επειδή έχετε χάσει κάποια απ' αυτά είτε για να κάνετε μια επανάληψη, μπορείτε να τα βρείτε συγκεντρωμένα εδώ.
    Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω στην εικόνα με τον τίτλο ¨Ασκήσεις" που θα βρείτε στην αριστερή πλευρική μπάρα, κάτω από τους χάρτες της Ευρώπης. Το αρχείο θα ανανεώνεται τακτικά, έτσι ώστε να έχετε πάντα διαθέσιμα όλα τα πρόσφατα φύλλα εργασίας.
   Όπως θα διαπιστώσετε, μπορείτε εύκολα να τα επεξεργαστείτε, να τα αποθηκεύσετε στον υπολογίστή σας ή ακόμη και να τα εκτυπώσετε.
      
27/2/2016
ΦΥΣΙΚΗ : ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΦΑΤΕ Η ΑΠΛΑ ΘΑ ΤΣΙΜΠΗΣΕΤΕ;

    Στα τελευταία δύο κεφάλαια της Φυσικής, ασχοληθήκαμε με το αναπνευστικό και το κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπου. Εκτός των άλλων, τονίσαμε για άλλη μια φορά την τεράστια σημασία που έχει η σωστή διατροφή για την υγεία μας και για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Σύμφωνα με όσα είπαμε λοιπόν, μάλλον θα πρέπει να αποφεύγουμε συνήθειες όπως η παρακάτω...



27/2/206
Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

    Ο γρίφος της προηγούμενης εβδομάδας σας κίνησε το ενδιαφέρον , αν και σας φάνηκε αρκετά εύκολος. Ας δούμε λοιπόν κάτι ανάλογο και σήμερα:
    Μπορείτε , μετακινώντας 2 σπίρτα στην παρακάτω ισότητα, να την μετατρέψετε από λανθασμένη σε σωστή;

27/2/2016
ΓΛΩΣΣΑ : ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ "ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ"

    Τη Δευτέρα, 29/2/2016, θα γράψουμε επαναληπτικό στην ενότητα "Ατυχήματα", το οποία θα περιλαμβάνει τα εξής:

  • Συντακτικό (υποκείμενα, ρήματα, αντικείμενα, κατηγορούμενα, απρόσωπα ρήματα κ.τ.λ.). Η θεωρία για όλα τα παραπάνω βρίσκεται συγκεντρωμένη στη σελίδα 66 του βιβλίου της Γλώσσας. Καλό θα ήταν να ξαναδιαβάσετε και την άσκηση 5 της σελίδας 67.
  • Αντωνυμίες (για επανάληψη στις αντωνυμίες μπορείτε να συμβουλευτείτε το βιβλίο της Γραμματικής).
  • Συνώνυμες και αντώνυμες λέξεις (έχουμε κάνει ασκήσεις στο τετράδιο και σε φύλλα εργασίας).
  • Τοπικούς και χρονικούς προσδιορισμούς (καλό θα ήταν να ξαναδείτε την άσκηση 6 της σελίδας 77 του βιβλίου της Γλώσσας, καθώς και τη θεωρία της σελίδας 78).
  • Ρήματα που τελειώνουν στον αόριστο σε "-η" επειδή είναι αρχαιόκλιτα. Μπορείτε να δείτε ως παράδειγμα την άσκηση 10 του τελευταίου φύλλου εργασίας που έχετε στα χέρια σας.
  •  Ορθογραφία στις λέξεις της ενότητας, τις οποίες τις έχουμε ξαναγράψει. Μπορείτε να τις δείτε στο τετράδιο ορθογραφίας.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

26/2/2016
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ : ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΟΣΑ

    - Να λύσετε τα παρακάτω προβλήματα με τον τρόπο που σας υποδεικνύεται στην παρένθεση, αφού πρώτα εξετάσετε αν τα ποσά είναι ανάλογα ή αντιστρόφως ανάλογα. Προσοχή στις βοηθητικές πράξεις, όπου χρειάζονται.


1)  Ένας υπάλληλος εργάστηκε  8 ώρες την ημέρα για 5 ημέρες και πήρε 440 ευρώ. Πόσα ευρώ θα πάρει ο ίδιος υπάλληλος τώρα που εργάστηκε  7 ώρες την ημέρα για 6 ημέρες; ( να λυθεί με απλή μέθοδο των τριών και με αναγωγή στη μονάδα) )
 
2) Οι 15 τεχνίτες τελειώνουν ένα έργο σε 30 ημέρες. Αν φύγει το 1/3  των εργατών, σε πόσες ημέρες θα τελειώσει το έργο; ( να λυθεί με αναγωγή στη μονάδα)

3) Ένα πλοίο, το οποίο πλέει με ταχύτητα 90 μιλίων την ώρα , φτάνει στον προορισμό του σε 10 ημέρες. Σε πόσες ώρες θα φτάσει στον προορισμό του, αν πλέει με ταχύτητα 50 μιλίων την ώρα; (να λυθεί με απλή μέθοδο των τριών)

4)  Η κ. Νίκη χρησιμοποιεί 2 σακουλάκια αλεύρι των 400 γραμμαρίων και φτιάχνει 1.400 γραμμάρια ψωμί. Αν χρησιμοποιήσει 3 σακουλάκια των 500 γραμμαρίων, πόσο ψωμί θα φτιάξει;(να λυθεί με αναλογία)

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

25/2/2016
ΙΣΤΟΡΙΑ : ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ "Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ"

1) Για ποιο λόγο η Ελληνική Επανάσταση του '21 αρχικά καταδικάστηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις;
2) Ποια γεγονότα επιδείνωσαν τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας;
3) Γιατί οι Μεγάλες Δυνάμεις άρχισαν να βλέπουν πιο θετικά την Ελληνική Επανάσταση μετά τον τρίτο χρόνο;
4) Ποια χώρα άρχισε πρώτη να βλέπει με θετική ματιά την επανάσταση των Ελλήνων και ποια την ακολούθησε;
5) Τι ζητούσαν οι Μεγάλες Δυνάμεις από τους Έλληνες και τους Τούρκους με τη συνθήκη του Λονδίνου (1827);
6) Πώς αντέδρασε η Υψηλή Πύλη (Οθωμανική αυτοκρατορία) στις απαιτήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων;
7) Ποιοι ήταν οι αρχηγοί του στόλου των Μεγάλων Δυνάμεων και προς ποια πόλη κατευθύνθηκαν;
8) Πού έγινε η αποφασιστική ναυμαχία μεταξύ Μεγάλων Δυνάμεων και Τουρκοαιγύπτιων και τι έκβαση είχε;
9) Πού οδήγησε τελικά η νίκη των Μεγάλων Δυνάμεων στη ναυμαχία του Ναυαρίνου; 

- Πρέπει να θυμόμαστε πως με τον όρο "Ιερά Συμμαχία" εννοούμε τη συμφωνία που υπέγραψαν το 1815 αρχικά η Ρωσία, η Αυστρία και η Πρωσία και στη συνέχεια η Γαλλία και προέβλεπε την καταδίκη κάθε επαναστατικού κινήματος.

- Με τον όρο "Μεγάλες Δυνάμεις" εννοούμε κυρίως τη Γαλλία, την Αγγλία και τη Ρωσία. 

- Μπορείτε να παρακολουθήσετε και την παρακάτω παρουσίαση για περισσότερες πληροφορίες:
Η παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων και η ναυμαχία του Ναυαρίνου
Δημιουργός παρουσίασης: Αποστόλης Αγγελόπουλος

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

24/2/2016
ΙΣΤΟΡΙΑ : "ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ"

    Όταν μελετούσαμε το ξεκίνημα της επανάστασης των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών, το 1821, μάθαμε ότι ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κήρυξε την έναρξη του αγώνα στην Μολδοβλαχία. Όπως θυμάστε, για να προσελκύσει όσο γίνεται περισσότερους αγωνιστές να ξεσηκωθούν μαζί του, μοίρασε στους κατοίκους της περιοχής ένα κείμενο με τον τίτλο "Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος". Το κείμενο αυτό γράφτηκε και μοιράστηκε σαν σήμερα, δηλαδή στις 24 Φεβρουαρίου, του 1821... Αξίζει να το ξαναθυμηθούμε...

- Για να διαβάσετε το κείμενο με πιο ευδιάκριτα γράμματα, μπορείτε να μεταφερθείτε  εδώ.

24/2/2016
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ : ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΟΣΑ
(Για την Παρασκευή)

    - Μάθαμε να λύνουμε προβλήματα με ανάλογα και αντιστρόφως ανάλογα ποσά με τρεις τρόπους. Στα παρακάτω προβλήματα πρέπει πρώτα να βρείτε σε ποια κατηγορία από τις δύο ανήκουν τα ποσά και στη συνέχεια να προχωρήσετε στη λύση με τον τρόπο που σας υποδεικνύεται στην παρένθεση. 


1)  Ένας  εργάτης  δουλεύει  6  ώρες  και  παίρνει  συνολικά  42  ευρώ.  Αν  δουλέψει  επί  4  ημέρες  για    8  ώρες  την  ημέρα,  πόσα  χρήματα  θα  πάρει; (να λυθεί με αναγωγή στη μονάδα -προσοχή στη βοηθητική πράξη)



2)  Ένας  κτηνοτρόφος  υπολογίζει  ότι  η  τροφή  που έχει  επαρκεί   για  να  τρώνε  οι  15  αγελάδες  του   για  20  ημέρες.   Πρέπει  όμως  να  συντηρήσει  και  άλλες  10  αγελάδες   που  του  δίνει  ο  γείτονάς  του.  Για  πόσες  μέρες  θα  του  φτάσει  τώρα  η  τροφή; (να λυθεί με απλή μέθοδο των τριών - προσοχή στη βοηθητική πράξη)



3)  Από  μια  χαλασμένη  βρύση  στάζουν  26  σταγόνες  το  λεπτό.  Πόσες  σταγόνες  θα  στάξουν  σε  4  ώρες;  (να λυθεί με αναλογία - προσοχή στη βοηθητική πράξη)

4)  Η  Λένα  αποφασίζει  να  διαβάσει  ένα  βιβλίο  και  υπολογίζει  ότι,   διαβάζοντας  10  σελίδες  την  ημέρα,  θα  το  τελειώσει  σε  36  ημέρες.  Αν  διαβάζει  12  σελίδες  την  ημέρα,  σε  πόσες  μέρες   θα  το  τελειώσει; ( να λυθεί με αναγωγή στη μονάδα και αναλογία)


24/2/206
ΙΣΤΟΡΙΑ : ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ " Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ"

1) Πόσοι Ευρωπαίοι συμμετείχαν στον ένοπλο αγώνα αγώνα εναντίον των Τούρκων και από ποιες χώρες προέρχονταν; 
2) Πώς βοηθούσαν τους Έλληνες οι Φιλελληνικές επιτροπές του εξωτερικού;
3) Ποιοι συγκαταλέγονταν στους Φιλέλληνες;
4) Πού ιδρύθηκαν τα πρώτα Κομιτάτα και τι σκοπό είχαν; Ποιοι ήταν οι πρωτεργάτες για την ίδρυσή τους;
5) Πότε έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτες αποστολές Φιλελλήνων και γιατί άργησαν να μπουν στον Αγώνα;
6) Σε ποια μάχη συμμετείχε το πρώτο τάγμα Φιλελλήνων και ποια τα αποτελέσματα αυτής της μάχης;
7) Πού ιδρύθηκαν σε δεύτερη φάση Φιλελληνικές επιτροπές και ποιες γνωστές προσωπικότητες συμμετείχαν σ' αυτές;
8) Τι ξέρετε για τον Φιλελληνισμό στην Αμερική;

- Για να κατανοήσετε καλύτερα το μάθημα, μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρακάτω παρουσίαση:
 Ο Φιλελληνισμός
Δημιουργός παρουσίασης ; Κουσαρίδης Κώστας

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

23/2/2016
ΦΥΣΙΚΗ : ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

     Στο τελευταίο μάθημα μιλήσαμε  για τη μικρή και μεγάλη κυκλοφορία του αίματος, καθώς και για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιάς σε όλη αυτή τη διαδικασία.

   
   Επίσης, αναφερθήκαμε και πάλι στη στενή σχέση μεταξύ του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος.
   Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα το πώς λειτουργεί  το κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπου.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

22/2/2016
ΦΥΣΙΚΗ : ΜΕΤΡΩ ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ 

    Η παρακάτω εφαρμογή θα σας θυμίσει όλα όσα είπαμε σήμερα στην τάξη για τους χτυπους της καρδιας μας.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

21/2/2016
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ : ΠΑΙΡΝΩ ΤΟ ΚΑΠΕΛΑΚΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΦΕΥΓΩ...ΜΕ ΧΡΩΜΑ!!

    Όπως έχουμε πει, σε έναν περίπου μήνα από τώρα θα επισκεφτούμε το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Εκεί, θα δούμε και θ' ακούσουμε πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την τέχνη του κινηματογράφου γενικά, αλλά και ειδικότερα για τις παλιές ελληνικές ταινίες που όλοι αγαπήσαμε. 
    Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς λόγος για μία από αυτές τις ταινίες, που πρωτοπροβλήθηκε το 1965.  Δεν είναι άλλη από το αριστούργημα του Γιώργου Τζαβέλα "Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα" με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τη Μάρω Κοντού ή αν προτιμάτε  "τον Αντωνάκη και την κυρία Ελένη".  Ο λόγος που επανήλθε στη δημοσιότητα είναι η επανέκδοσή της σε έγχρωμο φιλμ!  Βλέπετε, η τεχνολογία πλέον μπορεί να κάνει θαύματα...
    Βέβαια, υπάρχουν και αντιρρήσεις. Κάποιοι πιστεύουν ότι δε θα έπρεπε να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, για να μείνει η ταινία στο μυαλό μας όπως πρωτογυρίστηκε, χωρίς παρεμβάσεις. Έχουν δίκιο; Κανείς δεν ξέρει...  Θα το διαπιστώσουμε , αφού την παρακολουθήσουμε και στη νέα, έγχρωμη εκδοχή της..



21/2/2016
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ : ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΣ

    Υπάρχει περίπτωση να θέλετε να πάτε στη Σουηδία και να βρεθείτε στην Ισπανία ή να ξεκινήσετε για την Ρωσία και να καταλήξετε στην Ολλανδία; Για να μην έχετε ποτέ τέτοια προβλήματα, μεταφερθείτε εδώ!
    Μόλις περάσετε το ποντίκι του υπολογιστή σας πάνω από τον χάρτη που θα βρείτε, θα σας ζητηθεί να εντοπίσετε τη θέση ενός κράτους. Στην αρχή ίσως να μπερδευτείτε λιγάκι, αλλά σιγά σιγά θα μπορείτε να προσανατολίζεστε άψογα!