Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

17/6/2016

  Καλά μου φιλαράκια,


  Ήρθε η ώρα να σας αποχαιρετήσω και μέσα από τη σελίδα που ξεκινήσαμε μαζί και βασίστηκε κυρίως σε σας...
  Τώρα που φτάσαμε στο τέλος, θέλω να ξέρετε ότι για μένα η φετινή χρονιά δεν ήταν απλά "'αλλη μια σχολική χρονιά". 'Ηταν κάτι πολύ περισσότερο...
  Πρέπει να σας πω ένα μεγάλο "ευχαριστώ" για τόσα πολλά...
  Σας ευχαριστώ, γιατί κάθε πρωί που ερχόμουν στο σχολείο, ήξερα ότι θα μπω στην τάξη και θα συναντήσω δεκαέξι καλούς φίλους κι όχι δεκαέξι μαθητές...
  Σας ευχαριστώ που μου δίνατε τη χαρά να σας βλέπω αγαπημένους...
 Σας ευχαριστώ που ο καθένας με τον τρόπο του βοηθήσατε να είναι το κάθε μάθημά μας ενδιαφέρον...
  Σας ευχαριστώ που με κάνατε κάθε μέρα να πιστεύω ότι με ένα χαμόγελο μπορούσαμε να λύσουμε το κάθε πρόβλημα...
  Πάνω απ' όλα όμως σας ευχαριστώ που με αναγκάσατε πολλές φορές να πω "δεν ξέρω"...  Δε θα μπορούσε να υπάρξει για μένα μεγαλύτερο κίνητρο για να προσπαθήσω να είμαι όσο γίνεται καλύτερος...
  Μάλλον λοιπόν καταλαβαίνετε ότι όλη τη χρονιά σας... κορόιδευα λιγάκι, γιατί εσείς ήσασταν οι δάσκαλοι κι εγώ ο μαθητής...  Και πιστέψτε με, ήσασταν πολύ καλοί δάσκαλοι!
  Έγραψα στην αρχή ότι μ' αυτά τα λόγια θα σας αποχαιρετήσω...   Ξέχασα όμως ότι οι καλοί φίλοι δεν λένε ποτέ "αντίο"...   Πώς θα μπορούσα άλλωστε να πω "αντίο", όταν ήδη ανυπομονώ να σας ξαναδώ! 
...Και σίγουρα δεν θα περιμένουμε μέχρι το...2036 για να γίνει αυτό!
                        
                                             Με πολλή πολλή αγάπη
                               ο φίλος σας (και...λίγο δάσκαλός σας)
                                                 Δημήτρης Ζιούτης                                    

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

12/6/2016
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ: ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

  Στην παρακάτω παρουσίαση μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τη Νότια Αμερική. Επίσης, μπορείτε να ανατρέξετε σε παλιότερες αναρτήσεις της Γεωγραφίας, που είχαν ως θέμα τη διώρυγα του Παναμά και τον Αμαζόνιο.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

9/6/2016
ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

 Αν μεταφερθείτε εδώ , θα βρείτε ένα σχεδιάγραμμα με τα σημαντικότερα γεγονότα, που καθόρισαν τις εξελίξεις στη Κύπρο, από το 1571 μέχρι και τις μέρες μας.


Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

8/6/2016
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ: ΟΙ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 Το πιο εντυπωσιακό ίσως αξιοθέατο της Βόρειας Αμερικής είναι οι καταρράκτες του Νιαγάρα.
  Οι καταρράκτες του Νιαγάρα βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Μάλιστα υπάρχουν δύο καταρράκτες που ανήκουν ο ένας στις ΗΠΑ και ο άλλος (ο πιο γνωστός) στον Καναδά. Σχηματίζονται από τον ποταμό Νιαγάρα που συνδέει τις δύο μεγάλες λίμνες της Βόρειας Αμερικής, Ήρι και Οντάριο. Από την δυτική πλευρά του ποταμού βρίσκεται ο καναδέζικος οικισμός Niagara Falls και από την ανατολική πλευρά ο αμερικάνικος οικισμός Niagara Falls. Ο ομορφότερος και πιο γνωστός οικισμός είναι ο καναδέζικος, καθώς αυτός βλέπει τους καταρράκτες ίσια μπροστά του.
  Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε εκπληκτικές εικόνες, που μόνο η φύση μπορεί να μας προσφέρει...

8/6/2016
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ: ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΜΕΡΙΚΗ

    Η Βόρειος Αμερική παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο ως προς τη μορφολογία του εδάφους (νησιά - κόλποι - χερσόνησοι - μεγάλες λίμνες - πλωτοί ποταμοί κ.α.), όσο και ως προς τις συνθήκες ζωής στα τρία μεγάλα κράτη που την αποτελούν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην παρουσίαση που ακολουθεί:

8/6/2016
ΙΣΤΟΡΙΑ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ "Η ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (1950-1974)"

1) Ποια ήταν τα προβλήματα της Ελλάδας μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου;
2) Για ποιον λόγο η Ελλάδα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντική συμμαχία);
3) Γιατί οι σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας επιδεινώθηκαν και τι αποτέλεσμα είχε αυτό (1955);
4) Τι ξεχωριστό είχαν οι εκλογές του 1956; Τι πρόσφερε ο Κ. Καραμανλής, που εκλέχτηκε πρωθυπουργός σ' αυτές τις εκλογές;
5) Πότε έγινε πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου και σε ποιον τομέα έριξε τη βαρύτητα της πολιτικής του;
6) Ποιες διαδρομές ακολούθησαν οι Έλληνες μετά τον εμφύλιο, για να μπορέσουν να επιβιώσουν βρίσκοντας δουλειές;
7) Πότε ξεκίνησε στην Ελλάδα η περίοδος της δικτατορίας; Ποιο γεγονός ήταν η αρχή του τέλους για τους δικτάτορες και ποιος έγινε πρωθυπουργός, όταν αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία;

- Μπορείτε να παρακολουθήσετε και την παρακάτω κατατοπιστική παρουσίαση:
Ε10 Η μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ελλάδας
Δημιουργός παρουσίασης: Κώστας Κουσαρίδης

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

7/6/2016
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΓΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
 -Τα παρακάτω προβλήματα είναι για την Πέμπτη. Θα φέρετε Μαθηματικά αντί για Γλώσσα.

- Συμβουλευτείτε τους κανόνες που γράψαμε στο τετράδιο για να λύσετε τα παρακάτω προβλήματα. 
- Θυμηθείτε πώς, όταν μιλάμε για υγρά, 1 κυβικό δέκατο αντιστοιχεί σε 1 λίτρο και, όταν αναφερόμαστε σε λίτρα νερού, 1 λίτρο ζυγίζει 1 κιλό.

1) Σε ένα ενυδρείο ζουν 8 ψαράκια και στο καθένα αντιστοιχούν 0,005 κ. μ. νερού. Πόσα κιλά νερό υπάρχουν συνολικά στο συγκεκριμένο ενυδρείο; 

2) Ένα τεπόζιτο οικοδομής έχει σχήμα κύβου  με ακμή 2,2 μ. Πόσα κιλά νερό μπορεί να χωρέσει;

3) Ένα κουτί χυμού έχει σχήμα ορθογωνίου παραλ/πέδου με μήκος 8 εκ. , πλάτος 8 εκ. και ύψος 30 εκ. Πόσα λίτρα χυμού μπορεί να χωρέσει;

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

5/6/2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ!!

  Για αύριο δεν ξεχνάμε τα παρακάτω:
1) Φέρνουμε ΟΛΟΙ τις δηλώσεις για την επιλογή δεύτερης γλώσσας στο Γυμνάσιο
2) Φέρνουμε μαζί μας ΚΑΙ την Ιστορία
3) Φέρνουμε μαζί μας τα απαραίτητα ρούχα για το γύρισμα της τελικής σκηνής

 ...Να περάσετε μια όμορφη Κυριακή, γεμάτη ήλιο και θάλασσα και ....τα λέμε αύριο!!!


5/6/2016
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ...

 Μπορεί στα φετινά μαθήματα της Γεωγραφίας να μιλήσαμε για όλες τις ηπείρους, όμως ο περισσότερος χρόνος μας αφιερώθηκε στη μελέτη της ηπείρου στην οποία ανήκει η χώρα μας, δηλαδή της Ευρώπης. 
 Τα παιδιά της τάξης σας προσκαλούν σε ένα ταξίδι που καλύπτει πολλές ευρωπαϊκές περιοχές και πόλεις, παρουσιάζοντας τα σημαντικότερα αξιοθέατα που θα συναντήσετε...


Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

4/6/2016
ΙΣΤΟΡΙΑ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1940 - ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 7-8-9


  Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος κράτησε από το 1914 μέχρι το 1918. Όταν τελείωσε, πολλά κράτη της Ευρώπης βρέθηκαν σε πολύ άσχημη οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι δικτάτορες και  κατάφεραν να πάρουν την εξουσία. Σε πολλές χώρες λοιπόν, όπως η Γερμανία η Ιταλία κ.α. επικράτησαν δικτατορικά πολιτεύματα, κάτι που ήταν πολύ άσχημο για τη ζωή των απλών ανθρώπων αλλά και για την πορεία γενικά της Ευρώπης.

  Οι σημαντικότεροι δικτάτορες ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ στη Γερμανία και ο Μπενίτο Μουσολίνι στην  Ιταλία. Από το 1936 και μετά οι δύο αυτοί δικτάτορες συμμάχησαν και η συμμαχία τους  ονομάστηκε Άξονας. Σκοπός τους ήταν να κατακτήσουν ολόκληρη την Ευρώπη. Με το μέρος των δυνάμεων του Άξονα βρέθηκαν σιγά σιγά και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αλλά και χώρες εκτός Ευρώπης (Ιαπωνία).

  Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι βέβαια, συμμάχησαν εναντίον των δυνάμεων του Άξονα, καθώς κατάλαβαν ότι κινδύνευαν άμεσα. Η πρώτη χώρα που δέχτηκε  επίθεση από τους Γερμανούς   ήταν η Πολωνία, το 1939, αφού βέβαια είχαν προηγηθεί επεμβάσεις και σε άλλα κράτη, όπως η Αυστρία και η Τσεχοσλοβακία. Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι κήρυξαν αμέσως τον πόλεμο εναντίον του Άξονα  και έτσι ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος. Το 1941, οι Ιάπωνες (που ανήκαν στις δυνάμεις του Άξονα) επιτέθηκαν στο στόλο των Αμερικανών και έτσι μπήκε και η Αμερική στον πόλεμο. Επίσης, οι  Ρώσοι, που ήταν ίσως η μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρώπη, δέχτηκαν επίθεση από τους Γερμανούς και πήραν κι αυτοί το μέρος των Συμμάχων.

  Η Ελλάδα, όπως πολύ καλά ξέρουμε, δέχτηκε επίθεση  και από τους Ιταλούς και από τους Γερμανούς. Μετά το όχι που είπε ο Μεταξάς στους Ιταλούς, στις 28  Οκτωβρίου του 1940, ο στρατός των Ελλήνων  ανάγκασε  τα στρατεύματα του Μουσολίνι να οπισθοχωρήσουν. Τότε ανέλαβαν δράση οι Γερμανοί, που κατάφεραν με πολύ κόπο και μετά από πολλές μάχες να κατακτήσουν την Ελλάδα.

  Βέβαια εκτός από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς, υπήρχαν και οι Βούλγαροι, που πάντα διεκδικούσαν εδάφη της Βόρειας Ελλάδας. Έτσι, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ήταν σύμμαχοι με τους Γερμανούς και πήραν ένα μεγάλο μέρος της Μακεδονίας και της Θράκης. Η Κατοχή λοιπόν ήταν  τριπλή, αφού την Ελλάδα τη μοιράστηκαν οι Γερμανοί, οι Ιταλοί και οι Βούλγαροι (χάρτης σελίδας 212).

  Η μεγάλη προσφορά των Ελλήνων στον πόλεμο κατά των δυνάμεων του Άξονα ήταν ότι η  γενναία αντίστασή τους καθυστέρησε τους Γερμανούς, οι οποίοι ήθελαν να επιτεθούν στη Ρωσία. Έτσι, αυτή η επίθεσή έγινε το χειμώνα, κάτι που ευνοούσε τους Ρώσους και γενικά την πλευρά των Συμμάχων.

  Σε παγκόσμιο επίπεδο ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος άφησε πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς και χαρακτηρίστηκε κυρίως από την εξόντωση εκατομμυρίων  Εβραίων  από  τους  Γερμανούς  και  από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας από τους  Αμερικανούς στις Ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

  Σε όλη την περίοδο της Κατοχής ο ελληνικός λαός υπέφερε από την πείνα και από τις αγριότητες των κατακτητών, όμως δε συμβιβάστηκε. Πολλοί γενναίοι πατριώτες οργάνωσαν την  Εθνική Αντίσταση και πολεμούσαν με όποιο τρόπο μπορούσαν για την ελευθερία τους. Έστηναν ενέδρες, ανατίναζαν γέφυρες (σημαντικότερη ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου στη Στερεά Ελλάδα) και έδιναν ακόμη και τη ζωή τους, για να ελευθερωθεί η Ελλάδα.Οι σημαντικότερες ομάδες αντίστασης ήταν το Ε.Α.Μ. , ο Ε.Δ.Ε.Σ. και η Ε.Κ.Κ.Α. Η δράση των Ελλήνων αντιστασιακών οδήγησε πολλές φορές τους κατακτητές σε πράξεις εκδίκησης (εκτελέσεις, βασανιστήρια), αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει τον αγώνα για την ελευθερία…

  Όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος, η ελληνική κυβέρνηση κατέφυγε στη Αίγυπτο, για να διαφύγει τον κίνδυνο. Κατά τη διάρκεια της τριπλής Κατοχής όμως, σχηματίστηκε και μια δεύτερη κυβέρνηση, η οποία ονομάστηκε Κυβέρνηση του βουνού, επειδή την αποτελούσαν αντιστασιακοί, που είχαν τη βάση τους στα  βουνά. 

  Η απελευθέρωση της Ελλάδας από τους κατακτητές  ήρθε στις 12 Οκτωβρίου 1944 και λίγο αργότερα κατέρρευσαν εντελώς οι δυνάμεις του Άξονα.

  Με το τέλος του πολέμου οι δύο  κυβερνήσεις που είχαν συγκροτήσει οι Έλληνες   σχημάτισαν προσωρινά μια κεντρική κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας για να ασχοληθούν με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα.

  Οι συνεχείς επεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων όμως  έδωσαν την αφορμή στους Έλληνες να αρχίσουν τις εχθροπραξίες μεταξύ τους. Οι δύο παρατάξεις που υπήρχαν άρχισαν να μάχονται, για να πάρουν την εξουσία. Μεγάλες ταραχές ξέσπασαν ακόμη και μέσα στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 1944. Στις αρχές του 1945 υπογράφτηκε μια συμφωνία, για να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος που είχε αρχίσει, αλλά δυστυχώς δεν  τηρήθηκε. Για μια τετραετία περίπου (1945-1949) οι Έλληνες πολεμούσαν μεταξύ  τους και αυτό είχε δύο φοβερά αρνητικές συνέπειες:
  α) Κυριάρχησε για πολλά χρόνια το μίσος ανάμεσα σε ανθρώπους που ήταν συμπατριώτες και λογικά θα έπρεπε να προσπαθούν όλοι μαζί για το καλό της πατρίδας τους...

 β) Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, γιατί, ενώ όλοι οι Ευρωπαίοι προσπαθούσαν να αναδιοργανώσουν τις χώρες τους και να ξεπεράσουν τις καταστροφές του πολέμου, οι Έλληνες είχαν εμπλακεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο, που μόνο συμφορές μπορούσε να φέρει.

 

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

3/6/2016
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: ΕΜΒΑΔΟ ΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥ

  -Να λύσετε την παρακάτω άσκηση, αφού παρατηρήσετε προσεχτικά πώς λύσαμε μια παρόμοια  στο τετράδιο. Θα σας βοηθήσει και η εφαρμογή 2 από τη σελίδα 162 του βιβλίου.

1)Να βρείτε το εμβαδό της ολικής επιφάνειας του παρακάτω κυλινδρικού δοχείου, το οποίο έχει διάμετρο βάσης 0,8 μ.  και ύψος 1,2 μ.


 

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

2/6/2016
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ "Ο ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΣ"

1) Από ποιες περιοχές αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν οι Έλληνες με τη συνθήκη της Λωζάννης (1923);
2) Τι γνωρίζετε για την ανταλλαγή πληθυσμών που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνθήκη της Λωζάννης;
3) Τι άλλαξε στο πολίτευμα της Ελλάδας το 1924;
4) Από ποιες περιοχές ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα από το 1922 και μετά;
5) Ποιο γεγονός επιδείνωσε την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας το 1929;
6) Πώς ενσωματώθηκαν οι πρόσφυγες στο Ελληνικό κράτος και πώς βοήθησαν στη σταδιακή ανάπτυξή του;
7) Τι ξέρετε για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου; Τι συνέβαινε την ίδια εποχή στην Ευρώπη και ποιος πήρε τελικά στην εξουσία στη χώρα μας;
8) Πώς λειτούργησε ο Ιωάννης Μεταξάς, όταν πήρε την εξουσία;

- Μπορείτε να παρακολουθήσετε και την παρακάτω παρουσίαση:
06 Ο Μεσοπόλεμος
Δημιουργός παρουσίασης: Κώστας Κουσαρίδης